0879601011
  • ХРАНЕНЕ НА КОТЕНЦА И МЛАДИ КОТКИ - СЪВЕТИ ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА КОТКИ

ХРАНЕНЕ НА КОТЕНЦА И МЛАДИ КОТКИ - СЪВЕТИ ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА КОТКИ


ХРАНЕНЕ НА НОВОРОДЕНИ КОТЕНЦА

В идеалния случай майката ще кърми котенцата през първите няколко седмици. Важните и ключови хранителни вещества в нейното мляко помагат за правилното формиране на имунната им система. Тези котенца, които не сучат, трябва да се хранят от шише с подходящ заместител на майчиното мляко.


ХРАНЕНЕ НА КОТЕНЦА НА ВЪЗРАСТ ОТ 4 ДО 8 СЕДМИЦИ

Когато котето е на около 4 седмици, то е готово да започне да яде твърда храна. Въведете я бавно и чрез накисване на малки количества храна в млечен заместител. Може да ви се струва, че Вашето коте не проявява особен интерес към храната, но няма причина за притеснение. Ако му предложите няколко пъти, съвсем сигурно е, че накрая няма да устои и ще започне да се храни само.

Не забравяйте, че не трябва да бързате с въвеждането на твърда храна. В този момент трябва да налеете прясна вода в голяма плитка чиния, която да бъде лесно достъпна за Вашето коте. <

На възраст от 6 до 8 седмици котето трябва да спре да суче и напълно да премине към твърда храна. Сега е необходимо да давате на Вашите домашни любимци храна, която е специално формулирана за тях. Котенцата на тази възраст трябва да се хранят четири до пет пъти на ден. Още веднъж – не забравяйте редовно да давате на котето прясна вода!


ХРАНЕНЕ НА КОТЕНЦА ОТ 8 СЕДМИЦИ ДО 6 МЕСЕЦА

През този период растежът се ускорява и тогава правилното и пълноценно хранене е най-важно. Тъй като хранителните нужди нарастват и обемът на стомаха на Вашето коте все още е малък, продължете да го храните три до четири пъти на ден с най-висококачествената храна, специално формулирана за котенца. Когато котето навърши 6 месеца, растежът му постепенно ще се забави и можете да намалите броя на дневните хранения до две.


КОГА ДА ПРЕМИНЕТЕ КЪМ ХРАНА ЗА ВЪЗРАСТНИ КОТКИ?

Когато котето навърши една година, фазата на растеж е приключила и е време да преминете към храна за възрастни котки. Големите породи котки обаче достигат пълния си размер на възраст между 18 и 24 месеца, така че преминаването към храна за възрастни трябва да се отложи дотогава.

Тъй като сега метаболизмът е по-бавен от преди и за да се избегне ненужното наддаване на тегло, трябва да се определи кое е правилното количество храна, което ще подхожда на Вашата котка. Като начало можете да се придържате към препоръките на производителя от опаковката, но като вземете предвид размера, здравословното състояние и активността на котката.

Независимо от възрастта на Вашия домашен любимец, препоръчително е да определите приблизителното време за хранене, тъй като по този начин лесно можете да проследите колко храна приема котката. По този начин лесно ще видите дали тя яде достатъчно - дали защото просто не обича храна или поради по-сериозни здравословни проблеми. Свободното хранене, т.е. винаги оставянето на пълна купа с храна, може да доведе до постоянно преяждане на котката, което в крайна сметка може да създаде проблеми с наднорменото тегло. Ако Вашата котка е кастрирана, тя може да е особено склонна към наддаване на тегло. Регулирайте този проблем, като използвате храна, специално формулирана за тези котки, като нашата Slim Cat, Premil Super Premium.

Каквато и храна да давате на котката – суха или мокра, всяка промяна в храната трябва да става постепенно. Така че, когато дойде време да сервирате на Вашето коте храна за възрастни котки за първи път, нека тя бъде в съотношение 1:3 през първите два дни, което би означавало, че ще замените 1/4 от старата храна с нова. След това през ден ще увеличавате количеството нова храна с една четвърт, така че от 7мия ден котката Ви да може напълно да премине на нова храна.

Например, ако Вашата котка е около 4 кг и сега й давате Super Premium Premil Sleepy за котенца в количество около 50 g и искате да преминете към храната Premil Fancy, която е предназначена за възрастни котки и която трябва да бъде давани в количество от около 60 g на ден, можете да направите това, както следва:

• ден 1 и 2 – 37,5 g Sleepy + 15 g Fancy

• ден 3 и 4 - 25 g Sleepy + 30 g Fancy

• ден 5 и 6 – 12,5 g Sleepy + 45 g Fancy

• от 7мия ден нататък – 60 гр. Fancy


КАК ДА ИЗБЕРЕТЕ ХРАНА ЗА ВАШЕТО КОТЕ?

Когато избирате храна за Вашите котенца, изберете тази, която е с най-високо качество и цената е в рамките на Вашия бюджет. Ако е възможно, изберете котешка храна със супер премиум качество, защото ще сте сигурни, че Вашето коте винаги получава балансирана и пълноценна храна: Храна за котки (petzona.bg)

By : premil.rs

Leave Your Comments