0879601011
  • ПРИЕМ НА ВОДА ПРЕЗ ЛЯТОТО: ОТ КАКВИ КОЛИЧЕСТВА СЕ НУЖДАЕ КУЧЕТО?

ПРИЕМ НА ВОДА ПРЕЗ ЛЯТОТО: ОТ КАКВИ КОЛИЧЕСТВА СЕ НУЖДАЕ КУЧЕТО?


РОЛЯТА НА ВОДАТА В ТЯЛОТО НА КУЧЕТО

Водата е най-важната течност в света. При кучетата, както и при хората, тя е необходима за правилното функциониране на всички органи и системи и съставлява 70% от състава на тялото на кучето. Без адекватен дневен прием на вода кучетата са изложени на риск от дехидратация, което нарушава нормалната функция на клетките и отслабва имунитета на кучето, което допълнително причинява редица здравословни проблеми, които могат да бъдат много сериозни.

Някои от основните роли на водата в тялото на кучето са:

- изграждане на всички телесни клетки,

- регулиране на телесната температура,

- детоксикация на организма (чрез урина и изпражнения),

- смилане на храната,

- биохимични процеси,

- еластичност и овлажняване на кожата,

- смазване на ставите и хрущялите.


КОЛКО ВОДА Е НЕОБХОДИМА НА КУЧЕТО НА ДЕН?

Ежедневната нужда на кучето от вода зависи от множество фактори. През летните месеци нуждата на кучето от вода е повишена и в този период е препоръчително да проверявате по-често дали Вашият домашен любимец приема достатъчно вода. Най-общо казано, кучетата трябва да пият 40-60 ml вода на килограм телесно тегло всеки ден. Разбира се, не ограничавайте приема на вода на Вашето куче, особено през лятото, но следете нуждите му и коригирайте количеството. Дневната нужда от вода също се влияе от количеството физическа активност на кучето, вида на храната, която консумира, възрастта на кучето, сезона, както и определени условия (метаболитни състояния, лактация или раждане).


ЛИПСА НА ВОДА ПРИ КУЧЕТА - ОПАСНОСТ ОТ ДЕХИДРАТАЦИЯ

В периоди на високи температури нуждата на домашния любимец от течности се увеличава, а липсата на вода при кучетата води до дехидратация, която в зависимост от степента си има определени последици за здравето. Загубата на 5-10% вода в тялото на кучето води до забележими промени в нормалното функциониране и поведение на домашния любимец, така че реагирайте навреме на опасността от дехидратация, веднага щом забележите първите признаци, че Вашето куче е жадно. Признаците за остър дефицит на вода при кучетата са: тежко задъхване, ускорен пулс, сухи и яркочервени венци, повишено слюноотделяне и лигавене и възбуда. Ако забележите някой от горните симптоми, не забравяйте да предложите на домашния любимец прясна вода, за да се освежи и да предотврати по-нататъшна дехидратация, която може да доведе до трайно увреждане на органите (бъбреците и черният дроб са особено засегнати в тези ситуации).

Ако се пренебрегнат първите симптоми на дехидратация, настъпва дълготрайна дехидратация, която се отличава със сух нос и уста, сухи и възпалени очни ябълки, сухи, лепкави и бледи венци. Потърсете помощ от ветеринарен лекар, ако се появят горните признаци, защото последствията от дълготрайната дехидратация не са никак наивни – лошо качество на козината, чупливи нокти, суха и лющеща се кожа, намалена еластичност на кожата, запек, са само част от проблемите, които се причиняват от липсата на "течността, която означава живот".


КАК ДА ПРОВЕРИТЕ ДАЛИ КУЧЕТО Е ДОСТАТЪЧНО ХИДРАТИРАНО?

За да не се съмнявате дали Вашето куче е достатъчно хидратирано, можете да направите следния тест:

1. Внимателно стиснете кожата на кучето между лопатките

2. Издърпайте кожата леко нагоре и след това я отпуснете

3. Обърнете внимание дали кожата се е върнала в първоначалното си положение

Какво забелязвате? Ако кожата бързо се върне на мястото си, това е знак, че кучето е оптимално хидратирано. От друга страна, ако кожата се връща бавно или остава в това положение известно време, преди да се върне в първоначалното си състояние, това е знак, че на Вашия домашен любимец му липсва вода.

Ако не сте сигурни дали Вашето куче е достатъчно хидратирано, консултирайте се с Вашия ветеринарен лекар. Той в крайна сметка ще прецени дали домашният любимец се нуждае от допълнително количество вода, както и евентуална корекция на диетата в съответствие с неговото състояние.


ОПТИМАЛНА ХИДРАТАЦИЯ, ЗА ДА СЕ НАСЛАДИТЕ НА ЛЯТОТО

Това, което можете да направите, за да предотвратите липсата на вода при Вашето куче, особено през лятото, е да почиствате и пълните купата му с прясна вода всеки ден. Ако водата в купата е застояла, това ще бъде отблъскващо за кучето и то ще я избягва. Освен това кучето ще поема по-малко вода въпреки високите температури и ако диетата му е богата на мокра или варена храна, както и ако има известни затруднения в движението – достигането до купата с вода може да бъде голямо усилие за него.

За да можете Вие и Вашият домашен любимец да се насладите на безгрижно лято, следвайте и слушайте най-добрия си приятел. Осигурете му прясна вода на няколко места и той ще я пие, когато почувства нужда. С достатъчно количество питейна вода и адекватно хранене, което осигурява на кучето всички необходими съставки за игрив и щастлив живот по всяко време, независимо от нивото на активност, високите летни температури няма да бъдат пречка.

By : premil.rs

Leave Your Comments