0879601011
  • КАК ДА ПОМОГНЕТЕ НА ДОМАШНИЯ ЛЮБИМЕЦ ДА СЕ РАЗХЛАДИ ПРЕЗ ГОРЕЩИТЕ ДНИ

КАК ДА ПОМОГНЕТЕ НА ДОМАШНИЯ ЛЮБИМЕЦ ДА СЕ РАЗХЛАДИ ПРЕЗ ГОРЕЩИТЕ ДНИ


ОХЛАДЕТЕ КУЧЕТО СИ ПРЕЗ ГОРЕЩИТЕ ДНИ – ЗАЩО Е ВАЖНО?

По време на големите горещини, които стават все по-чести през това време на годината, кучетата, подобно на хората, са изложени на по-голям риск от прегряване и топлинен удар. Високите температури са още по-предизвикателни за тях, защото кучетата не се потят по същия начин, както хората, а изпотяването не е основният начин, по който кучетата регулират телесната температура.

Вместо това те се охлаждат, като се задъхват. Може да се каже, че задъхването за кучета е същото като изпотяването за хората. Въпреки това, при много високи температури понякога дори задъхването няма ефект и тогава е важно да се притечете на помощ на Вашия домашен любимец!


СИМПТОМИ НА ПРЕГРЯВАНЕ ПРИ КУЧЕТО - БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ

Трябва да знаете, че домашният любимец няма да ви покаже по някакъв очевиден начин, че е твърде горещо и затова трябва да бъдете особено внимателни. Може прекалено лесно да колабира, без предварително да показва ясни признаци на прегряване.

Някои от показателите, че на кучето му е твърде горещо, са следните: задъхан, тъмнорозов, почти червен език, висящ от устата, суха и лепкава уста, пълна със слюнка. Ако кучето постоянно иска да легне или повдига краката си, за да охлади лапите си, ако има затруднения при ходене и спъване, вероятно вече е прегряло. Не чакайте някое от горните да се случи, а го охладете навреме по един от следните начини.


КАК ДА ПОМОГНЕТЕ НА ВАШИЯ ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ ДА СЕ ОХЛАДИ – ПРОСТИ И ЕФЕКТИВНИ НАЧИНИ

Можете да помогнете на Вашия домашен любимец да се охлади по един от следните начини, които са много прости. Един от най-лесните е да го увиете в умерено студена кърпа. Можете също така да поставите студени компреси на стомаха му, около подмишниците и на лапите му. Не забравяйте да му дадете прясна вода за пиене!

Друг начин е да си набавите пластмасово корито или малък басейн, да го напълните с вода и да го поставите на терасата или в двора, така че кучето лесно да влезе в него и да се охлади. Такова пръскане със сигурност ще му помогне и той с удоволствие ще го практикува, след като усети колко приятно може да бъде.

Същото важи и за периодично скачане в река или езеро. Много кучета са щастливи да вдигат шум, когато имат възможност да го направят. Ето защо посещението на плажа, подходящ за домашни любимци в горещите дни, ще бъде правилното нещо! Ако това не е нещо, което Вашият домашен любимец харесва, винаги можете да вземете душ. Просто се уверете, че водата е хладка, така че кучето постепенно да се охлади.

Друг начин да помогнете на Вашия домашен любимец да се охлади е да вземете охлаждаща постелка, която е предназначена да направи горещите дни по-приятни за Вашето куче. На нашия пазар те могат да бъдат намерени в различни размери, форми и дизайн.


ДОПЪЛНИТЕЛНИ СЪВЕТИ ЗА ГОРЕЩИТЕ ЛЕТНИ ДНИ

Ако забележите, че кучето, въпреки разхлаждането и достатъчен прием на вода, е мудно, слабо и се държи различно от обикновено, не чакайте - отидете на ветеринар. Горните съвети са много ефективни, когато се прилагат навреме, но ако кучето не се възстанови скоро след охлаждане, няма място за импровизация и трябва да реагирате незабавно.

Избягвайте да стоите навън с кучето си на най-силното слънце, особено когато температурата е твърде висока. Разходете се, когато е по-свежо рано сутрин или вечер. Най-препоръчително е да разхождате кучетата си в сенчести места и в природата по това време на годината, но ако това не винаги е възможно поради мястото, на което живеете, изберете сянка и избягвайте асфалт и бетон, тъй като те твърде много се нагряват. Кучетата с черна и тъмна козина са по-податливи на прегряване, защото "привличат" повече от слънчевите лъчи.

Никога не оставяйте кучето си в колата по това време. Това е рисковано дори когато температурите не са толкова високи, защото интериорът на автомобила се загрява много бързо и лесно. Така рискувате кучето да получи топлинен удар или дори сърдечен удар.

Винаги осигурявайте на Вашия домашен любимец достатъчно количество прясна питейна вода, качествена храна, съобразена с неговите нужди и наблюдавайте поведението му. Ако е необходимо, охладете го по един от горните начини, а в случаите, когато не сте сигурни какво е най-доброто за него, свържете се с ветеринарен лекар.

By : premil.rs

Leave Your Comments