0879601011
  • ПЪТУВАНЕ С ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ - РЪКОВОДСТВО ЗА СТОПАНИТЕ

ПЪТУВАНЕ С ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ - РЪКОВОДСТВО ЗА СТОПАНИТЕ


ПЪТУВАНЕ С ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ – ЗДРАВЕТО И БЕЗОПАСНОСТТА НА ПЪРВО МЯСТО

Преди да тръгнете, заведете кучето си на ветеринарен лекар, за да се уверите, че всичко е наред с него и че можете да се отпуснете напълно. Кучето трябва да се ваксинира редовно, така че вземете карта за ваксинация с Вас. Защитата срещу кърлежи и бълхи се подразбира по това време на годината. Без значение къде и колко дълго планирате да бъдете на почивка, разберете онлайн за ветеринарните клиники наблизо. По-добре е да сте подготвени в случай, че възникне нежелана ситуация и кучето Ви се нуждае от медицинска помощ.

Що се отнася до храната, независимо дали Вашият домашен любимец е на специална диета или не, вземете със себе си качествена храна в количества според продължителността на почивката. Нека това бъде храна, с която Вашият домашен любимец е свикнал и която му допада.


ПЪТУВАНЕ С ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ - КАКВО ДА ПРАВИМ АКО КУЧЕТО СЕ ЗАГУБИ?

Съгласно действащия Правилник за начина на маркиране и регистрация на кучета и котки, собствениците са длъжни да поставят микрочип и да регистрират своите домашни любимци при първата ваксинация. Ако кучето е загубено, шансовете за намирането му се увеличават. Всички страни имат собствена база данни с маркирани домашни любимци, които са електронно свързани, което означава, че сте в безопасност и в чужбина - куче може бързо да бъде намерено в случай на изчезване.

Проверете състоянието на яката и каишката. За допълнителна сигурност добавете висулка с идентификационни етикети – с името на кучето, Вашето име и телефонния Ви номер.


ПЪТУВАНЕ С ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ – ВОЗЕНЕ В КОЛА

Ако сте постоянно в движение и обичате да пътувате, свикването на кучето с колата трябва да започне възможно най-рано. Правете го бавно и търпеливо. Нека кучето първо просто седне в колата, където вратата е отворена, и едва след това започнете за кратко пътуване. Само когато кучето свикне с такива пътувания, то може да бъде готово за по-дълги дестинации.

За транспортирането на куче по време на шофиране, транспортьор е най-безопасното решение. Трябва обаче да започнете да шофирате в него веднага щом вземете кучето, защото по-късно ще бъде по-трудно да го накарате да свикне с този вид транспорт. Първо, привикнете кучето си към външен превозвач на автомобили - направете го с помощта на храна и любимите си играчки. Когато избирате транспортьор или клетка, погрижете се за размера – той трябва да е достатъчно голям, за да може кучето в него да стане, да се обърне и да легне.


ПОДГОТОВКА ЗА ПЪТУВАНЕТО И САМОТО ПЪТУВАНЕ С КОЛА

За да избегнете стомашни проблеми (гадене и повръщане) няколко часа преди пътуването не хранете кучето, а го оставете да пътува с празен стомах, но проверете дали има достатъчно вода по всяко време. По време на пътуването периодично проветрявайте автомобила и регулирайте температурата според времето. Не позволявайте на кучето си да се вози на отворения прозорец с изнесена навън глава, тъй като това може да доведе до наранявания на очите поради въздействието на насекомо.

Правете редовни почивки за разтягане и тоалетни. Не забравяйте да почистите след кучето си, това важи и по време на почивката. Тук отбелязваме, че в чужбина глобите за собственици, които не почистват изпражненията на кучето си, са в пъти по-високи, отколкото у нас – стигат до 700 евро!

Возенето с кола може да бъде скучно и уморително, така че би било добре да обясните на децата, преди да пътувате с тях, че не трябва да дразнят и нервират кучето в колата. Много е важно никога да не оставяте кучето си без надзор в затворено превозно средство, особено през лятото! Ако трябва да оставите колата, накарайте един от пътниците да остане с кучето за всеки случай.


ПЪТУВАНЕ С ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ – ЛЕТЕНЕ СЪС САМОЛЕТ

Условията за пътуване със самолет като цяло са еднакви за всички авиокомпании. Куче до 8 кг може да бъде в самолета в транспортьор с други пътници, докато това с тегло над 8 кг трябва да пътува в багажника на самолета. Цените на въздушния транспорт на кучета варират в зависимост от дестинацията и авиокомпанията.

Авиокомпаниите ще дадат ясно да се разбере, че Вие като собственик носите пълна отговорност за Вашия домашен любимец – че сте длъжни да прибавите всички необходими сертификати, да спазвате всички техни условия и разпоредби и че всички рискове при транспортирането до желаната дестинация са Ваши. Вземете предвид факта, че някои превозвачи имат ограничения за броя на животните, разрешени на полета, което означава, че трябва да резервирате билет за себе си и вашия домашен любимец много по-рано.

В деня на пътуването направете последните приготовления за полета. Както при пътуване с кола, не хранете кучето си няколко часа преди полета.


ПЪТУВАНЕ С ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ – С ВЛАК, АВТОБУС ИЛИ КОРАБ

Ако планирате да пътувате с влак или автобус, е много вероятно да останете разочаровани, когато разберете какви са условията с вътрешните превозвачи. Във вътрешния и международния железопътен транспорт малките кучета в кошници или транспортъори могат да бъдат внасяни в купето. Транспортъорите трябва да се превозват на крилото или на място, където няма да пречат на останалите пътници, но всичко това важи, ако имате съгласието на други пътници.

Когато става въпрос за транспортиране на куче с автобус до желаната дестинация, в много европейски страни пътуването с автобус с домашен любимец е често срещано явление. Ситуацията тук обаче е много по-различна – в нито един пътнически автобус не се допускат кучета.

Що се отнася до корабите (имаме предвид предимно фериботи), в Гърция малките домашни любимци могат да бъдат на палубата, докато имат каишка. По-големите домашни любимци се поставят в кутии в отделна секция на ферибота, но някои превозвачи позволяват и на големите домашни любимци да останат на палубата, стига да имат каишка.


НАВРЕМЕННА ПОДГОТОВКА ЗА СПОКОЙНО И ЩАСТЛИВО ПЪТУВАНЕ

Без значение какъв вид транспорт ще изберете, когато пътувате с Вашия домашен любимец, попитайте за всички подробности, започнете да получавате необходимата документация навреме и извършете профилактичен преглед при ветеринарен лекар. Навременната подготовка е половината от работата по пътя към спокойно и щастливо пътуване с домашен любимец, което със сигурност ще бъде незабравимо приключение!

By : premil.rs

Leave Your Comments