0879601011
  • ДИРОФИЛАРИЯТА И КАК ДА ПРЕДПАЗИМ КУЧЕТО СИ

ДИРОФИЛАРИЯТА И КАК ДА ПРЕДПАЗИМ КУЧЕТО СИ


КАКВО Е ДИРОФИЛАРИОЗА ПРИ КУЧЕТА (ЧЕРВЕИ В СЪРЦЕТО)

Паразитно заболяване, причинено от нематода dirofilarium immitis, професионално наричано dirofilaria, предполага наличието на този кръгъл червей в сърцето и големите кръвоносни съдове на белите дробове на кучето. За съжаление, поради факта, че се намира в споменатите части на тялото, това заболяване засяга цялостното здраве на домашния любимец, нарушавайки имунитета и органите. Дирофилариозата не е уникална за кучетата. Този паразит може да живее и в други домашни любимци, но кучетата са по-уязвими – боледуват дори 10 пъти по-често от котките.


ПЪТЯТ НА РАЗВИТИЕ НА БОЛЕСТТА - КОМАРЪТ В РОЛЯТА НА "ЗЛОДЕЙ"

Както при много други болести, предавани по кръвен път, в пътя на развитие на дирофилариозата при кучета, позорната роля на "злодея" принадлежи на комара. Докато се храни със заразен гостоприемник, в който присъства паразитът, комарът "изсмуква" ларвата, която след това се установява в устния му апарат. След това комарът се храни с други, здрави гостоприемници, предавайки ларви на дирофилариоза.

Че това е коварна болест, за която няма предупреждение, говори фактът, че от момента, в който такъв комар ухапе здраво куче до появата на симптомите на заболяването, минават средно шест месеца. През това време ларвата се развива и става възрастен, който започва да създава проблеми в тялото на кучето. Настъпват промени в белодробните артерии, възпалителни лезии и повишаване на белодробното налягане, което по-късно води до нежелана хипертрофия на миокарда, а в самия край на развитието на заболяването - до сърдечна недостатъчност. Въпреки че имат продължителност на живота, мъртвите паразити също създават проблеми - причиняват запушване на белодробните артерии, което може да има фатални последици за домашния любимец.


ДИРОФИЛАРИОЗА ПРИ КУЧЕТА - КЛИНИЧНА КАРТИНА

Дирофилария при кучета най-често се съпровожда от следните симптоми: загуба на кондиция, кашлица, загуба на тегло, асцит (натрупана течност в стомаха), дори загуба на съзнание в резултат на белодробна емболия. Горната клинична картина трябва да ви накара да заведете кучето на ветеринар, а точна диагноза може да се постави само чрез лабораторни анализи и антигенни тестове. Често се използва тестът KNOTT - бърз тест, който идентифицира наличието на микрофиларии в периферното кръвообращение на кучето.


ДИРОФИЛАРИОЗА ПРИ КУЧЕТА - ТЕРАПИЯ И ЛЕЧЕНИЕ

Що се отнася до лечението на това заболяване, бъдете готови за дълъг и упорит процес, от който не трябва да се отказвате, за да помогнете на вашия домашен любимец. Ако се окаже, че кучето ви има дирофилариоза, са необходими някои промени в ежедневието му - намаляване на физическата активност и използване на най-качествена, лесно смилаема храна, заедно с подходяща терапия, предписана от ветеринарен лекар. Когато става въпрос за дирофилариоза, няма импровизация. Дисциплинираното спазване на всички инструкции, които получавате от професионалист, е от изключително значение.


ДИРОФИЛАРИОЗА ПРИ КУЧЕТА - ПРЕВЕНЦИЯТА Е ПО-ДОБРА ОТ ЛЕЧЕНИЕТО

За да избегнете потенциално както Вие, така и кучето всички неудобства, които това наистина сериозно заболяване носи със себе си, превенцията е най-доброто решение. Тъй като комарът е отговорен за предаването на дирофилариозата, превенцията се състои в използването на продукти, които ги отблъскват, както и в прилагането на лекарствени препарати, които предотвратяват развитието на евентуално въведени ларви. Тази рутина трябва да се практикува през периода на годината, когато комарите са активни - от април до октомври при нашите климатични условия. Освен това избягвайте да разхождате домашния си любимец близо до големи водни басейни вечер, когато комарите са особено активни.

By : premil.rs

Leave Your Comments