0879601011
  • КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ, ПРЕДИ ДА ПОДАРИТЕ ИЛИ КУПИТЕ ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ, ПРЕДИ ДА ПОДАРИТЕ ИЛИ КУПИТЕ ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ

Ако човекът, който ще вземе домашния любимец е физически, емоционално и финансово готов да се грижи за него, този вид подарък може да бъде истинско попадение. Ако обаче нещо се обърка, това може да има негативни последици както за домашния любимец и собственика му, така и за Вас, които сте донесли подаръка. Така че, преди да подарите на някого котка или куче, помислете за следното:


ПАРИ И УСЛОВИЯ ЗА ГЛЕДАНЕ НА ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ

Подстригването на котки и кучета може да струва много пари. Освен основните и задължителни ваксинации, всеки стопанин заплаща чипиране, както и други ветеринарни услуги и лечения. Други разходи са свързани с храна, играчки, легло, продукти за почистване на дома. Ако смятате, че някой, който живее в апартамент от 40 квадратни метра, би искал немски дог, ще трябва да помислите отново за такъв подарък. Дори малко куче или котка се нуждае от място за игра, както и място за клетка или легло! Никой не обича да живее в тясно пространство - дори домашните любимци и със сигурност не техните собственици. Така че, ако решите, че Вашият любим човек и неговият домашен любимец може да прекарват повече време, спъвайки се един в друг, отколкото да се наслаждават на компанията си, може би трябва да изберете друг начин да ги направите щастливи.


ЕНЕРГИЯ И ВРЕМЕ, ПОСВЕТЕНИ НА ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ

Времето, необходимо за разходка, учене и упражнения и дори хранене на домашен любимец, може да бъде непосилно. Често отговорностите на собственика са твърде големи и поради това има голяма вероятност подарените котки и кучета да бъдат пренебрегнати, да имат поведенчески проблеми и като такива да са на път да бъдат изоставени.


БЪДЕТЕ СИГУРНИ, ЧЕ ЧОВЕКЪТ, НА КОГОТО ПОДАРЯВАТЕ, ИСКА ТОЧНО ТАКЪВ ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ

Когато обмисляте домашен любимец за някой, с когото не споделяте дом, не забравяйте, че Вашата представа за перфектния домашен любимец може да е много различна от тази на човека, на когото правите космат подарък. Дори да сте сигурни, че той иска точно такова куче или котка и точно тази порода, не забравяйте, че всяко животно е различно, със своя характер, темперамент и нужди. Ако допуснете пълна грешка при избора на домашен любимец, може да се случи новият собственик да го погледне с притеснение и да започне несъзнателно да се отнася зле с него. Може би някой, който е искал коте, е получил кученце и затова няма да отдели достатъчно време за обучение, разходки и връзка с кучето.


ДОМАШНИТЕ ЛЮБИМЦИ НЕ СА ИГРАЧКИ ЗА ЕДНОКРАТНА УПОТРЕБА

Дори ако човекът, на когото подарявате домашен любимец, винаги е искал куче или котка, има така нареченият фактор „всяко чудо за три дни“ – от прекомерно вълнение за нов член на семейството до пълно безразличие, което води до това домашният любимец скоро да бъде пренебрегнат. Това често се случва, когато подарявате животно на деца, защото те нямат достатъчно внимание и все още не са се научили да се посвещават на някого. Не забравяйте, че домашните любимци са живи същества с нужди и емоции, също като нас.


ПОДХОДЯЩ ЛИ Е ПОДАРЪКЪТ ЗА ВЪЗРАСТТА НА БЪДЕЩИЯ СОБСТВЕНИК?

Често се случва родителите да купуват домашни любимци за децата си, а възрастните деца за родителите си. И в двата случая човекът, от когото се очаква да се грижи за домашния любимец, може да няма физически и емоционални сили за това, но и време и пари.

Когато обмисляте домашен любимец за дете, не забравяйте, че в крайна сметка възрастните в дома ще бъдат отговорни за грижите за животното. Децата ще дават всякакви обещания и ще молят за сладко кученце или коте, но е ясно, че не можете да очаквате дете на 5, 10 или дори 15 години да разбира всички нужди на домашния любимец и да му осигурява необходимите ежедневни грижи .

Ако сте леля, чичо, баба или дядо, не забравяйте да говорите с родителите, за да сте сигурни, че цялото семейство е готово за тази задача. Не е честно спрямо животното да бъде подарено а по-късно, вързано навън и накрая забравено, защото детето не е изпълнило обещанието, което е дало.

Когато става въпрос за възрастни хора, те може да се радват на компанията на домашен любимец, но може да не са физически в състояние да се справят с куче, което е голямо или изисква допълнително обучение и твърде много разходки. Така че, ако смятате, че кученце мастиф би било идеален подарък за някого, помислете отново.

Много е важно да запомните, че ако притежаването на куче или котка надхвърля възможностите на този, който трябва да се грижи за тях - има голяма вероятност животното да бъде изоставено през първите две години от живота си. Подарените котки и кучета имат много по-голям шанс да се озоват на улицата, в приют или да бъдат предадени на друг, който може да не се грижи адекватно за тях. Поради тази причина помислете внимателно и вземете правилното решение, което ще е най-добро за домашния любимец.

By : premil.rs

Leave Your Comments