0879601011
  • РЪКОВОДСТВО ЗА СОБСТВЕНИЦИ НА КУЧЕТА: КАКВО НИ НОСИ ПРЕХОДНИЯТ ПЕРИОД?

РЪКОВОДСТВО ЗА СОБСТВЕНИЦИ НА КУЧЕТА: КАКВО НИ НОСИ ПРЕХОДНИЯТ ПЕРИОД?


ВИНАГИ ЛЕСЕН ЗА ЗАБЕЛЯЗВАНЕ

По-лесно е да разхождате кучето преди да се стъмни, но тъй като дните стават по-къси през есента и зимата, нямате друг избор, освен да се адаптирате към новите обстоятелства. За да останете видими за всички участници в движението - шофьори и велосипедисти, както и за други хора, които се разхождат, помислете за закупуване на облекло с висока видимост за Вашето куче и същите аксесоари за Вашето облекло. Освен това светлоотразителните нашийници или тези с LED светлини могат да Ви помогнат да наблюдавате кучето си по-лесно, когато сте навън на тъмно.


БОРБАТА С ПАРАЗИТИТЕ НЕ СПИРА И СЕГА!

Топла къща, която се отоплява постоянно - чудесна среда за досадни бълхи. Когато навън стане по-студено, бълхите се опитват да се настанят на топло и уютно - и го правят точно върху козината на Вашето куче, където ще започнат да снасят яйцата си. Така бълхите лесно ще се заселят в къщата, върху легла, фотьойли и килими, под други мебели и в пукнатини на паркета.

Ето защо, ако Вашият домашен любимец се сдобие с бълхи, нямате друг избор, освен да започнете с цялостно почистване и дезинфекция на къщата. За щастие това може да се предотврати, като редовно предпазвате кучето си от бълхи с различни препарати. Кърлежите са особено активни в периода от пролетта до есента и едва при първите ниски температури под 0 градуса по Целзий можем да кажем, че сме в безопасност. Тези паразити се срещат най-често в гористи, тревисти и планински райони, те не летят и не скачат, а бавно се катерят по гостоприемника, докато се прикрепят към кожата му.

Кърлежите са преносители на различни заболявания, чието лечение може да бъде скъпо и отнема много време. След разходка винаги преглеждайте кучето си, като обръщате специално внимание на областта на главата, слабините, подмишниците и лапите. Ако се нуждаете от надеждна препоръка и съвет за препарати срещу бълхи и кърлежи или средства, които се използват превантивно, най-сигурното е да се свържете с Вашия ветеринарен лекар.


СЕЗОН ЗА БОРБА С ВРЕДИТЕЛИТЕ - ВНИМАВАЙТЕ!

В този период от годината мишки и плъхове започват да влизат в къщи, търсейки по-топли места за зимен сън. Отровите, използвани за борба с гризачи, имат привлекателна миризма и вкус, но както е привлекателна за тези вредители, така е привлекателна и за кучетата. Ако използвате родентициди или разхождате кучето си на места, където може да има такива, дръжте очите си широко отворени, защото момент на Вашето невнимание може да бъде достатъчен, за да изяде кучето от тези опасни препарати.

Най-често срещаните видове отрови за плъхове и мишки засягат правилното съсирване на кръвта. Ето защо кървенето е първият симптом, който може да се появи при куче, което е изяло отрова. Най-често се наблюдава като кървене от венците и носа и може да има кръв в изпражненията и урината на кучето. В допълнение към това, отровените кучета могат внезапно да започнат да кашлят и да показват признаци на слабост и умора, а често по тялото им могат да се появят синини.

Колко отровата ще навреди на Вашето куче зависи от размера на кучето и количеството и вида на отровата, която е изяло. Ако Вашето куче е изяло родентицид, важно е незабавно да го заведете на ветеринар. За да помогнете на ветеринаря да определи степента на отравяне и да определи подходящата терапия за кучето, вероятно ще трябва да му дадете информация за вида на отровата, за нейното количество и кога куче я е изяло, като и подробности за здравето и навиците на кучето.


ПОМОЩ - КУЧЕТО ПРЕСАЖДА ПРОЛЕТНИТЕ ЛУКОВИЦИ!

Някои луковици са толкова вредни, че могат да причинят сериозни здравословни проблеми, като промени в сърдечния ритъм, телесната температура и кръвното налягане, както и затруднено дишане.


ПАЗEТЕ ОТ АНТИФРИЗ!

Ако живеете в градски райони, където има много коли, тогава антифризът е нещо, за което трябва да се погрижите. Много често се случва антифриз да изтече от радиатора на колата или да се разлее при доливане и така да се окаже на земята, където кучето лесно ще го оближе. Някои видове антифриз миришат приятно и имат сладък вкус, така че може да бъде неустоим за някои кучета. Консумирането дори на най-малко количество антифриз може да бъде много опасно. Скоро след това кучето ще стане нестабилно на краката си и ще ходи несигурно. След около 12 часа може да си помислите, че кучето се възстановява, но след 2-3 дни бъбреците бавно спират да работят и кучето става летаргично и спира да яде. Следователно изходът от това състояние много често е фатален. Ако подозирате, че Вашето куче е погълнало антифриз, незабавно се свържете с Вашия ветеринарен лекар. Прогнозата става по-лоша, колкото по-дълъг е периодът между консумацията на антифриз и началото на лечението.


ПОДДЪРЖАЙТЕ ИДЕАЛНОТО ТЕГЛО НА ВАШЕТО КУЧЕ

През този период, когато се стъмва бързо и навън е студено и вали, разходките обикновено са много по-кратки. Тази липса на активност може лесно да доведе до увеличаване на телесното тегло на кучето. За да предотвратите това, придържайте се към препоръчителното количество храна в таблицата на опаковката и избягвайте да давате на Вашето куче лакомства и остатъци от храната. Вижте също съвети за хранене на кучета през зимата. Опитайте се да компенсирате тази намалена активност, като играете с кучето си на закрито. И Вие, и кучето със сигурност ще се забавлявате.


ОБЛЕЧЕТЕ КУЧЕТО ТОПЛО

Независимо дали сте против или за обличането на кучета, важно е да знаете, че малките кучета и тези с къса козина наистина имат нужда да се затоплят в студените дни. Това важи особено за кучета, които са по-възрастни, по-слаби или просто студоустойчиви и когато температурата падне под нулата.

Също така, когато се приберете вкъщи от разходка, не забравяйте да подсушите добре кучето си и да почистите лапите му - първо с мокра кърпа или носна кърпа, за да отстраните всички замърсявания, а след това ги подсушете със суха, за да предотвратите бактериални и гъбични инфекции. Припомнихме си всички опасности, които дебнат Вашия космат приятел в по-студения период от годината. Но не се притеснявайте, ако се погрижите и подсилите имунитета на Вашето куче с най-висококачествената храна Premil, Ви очаква страхотна зима. Винаги е добре да сте внимателни, но не забравяйте да се забавлявате с кучето си, когато завали сняг!

By : premil.rs

Leave Your Comments