0879601011
  • ХРАНЕНЕ НА ПО-ВЪЗРАСТНИТЕ КОТКИ – ГИД ЗА СОБСТВЕНИЦИТЕ

ХРАНЕНЕ НА ПО-ВЪЗРАСТНИТЕ КОТКИ – ГИД ЗА СОБСТВЕНИЦИТЕ


ХРАНИТЕЛНИ НУЖДИ НА ВЪЗРАСТНИТЕ КОТКИ

С възрастта способността на котките да усвояват хранителни вещества намалява и затова правилното и балансирано хранене е ключът към дългия и качествен живот на нашата котка. Това включва лесно-усвоими мазнини, качествени протеини, балансирано съотношение на минерали и повече витамини.

Метаболизмът на кучетата се забавя с възрастта, затова е необходимо да се намали калорийният им прием, което не се препоръчва за котки. Енергийните нужди на котките постепенно намаляват до около 11-годишна възраст, след което бавно нарастват. Това се случва, защото точно през този период котките започват да усвояват мазнините трудно. Храната за възрастни котки трябва да съдържа умерен до висок процент мазнини. Тези котки, които са по-слаби, трябва да избират храна, богата на мазнини, за да увеличат максимално калорийния си прием, докато котките с наднормено тегло могат да ядат храна с малко по-малко мазнини.

Независимо на колко години е Вашата котка, нейните нужди от протеин са по-големи от тези на много други животни. За разлика от кучетата, котките не могат без животински протеини, чиято липса може да наруши функцията на имунната система. Ако Вашата котка няма здравословен проблем, който е потвърден от ветеринарен лекар и който изисква ограничаване на приема на протеини, няма причина да въвеждате храна с намален процент протеин.

Ако забележите, че котката ви внезапно отслабва или наддава, непременно посетете ветеринаря. И в двата случая може да е резултат от някакви здравословни проблеми или лош избор на храна. Ето защо е важно да избирате храни с достатъчно протеини, които да са с високо качество, за да поддържате мускулната маса на необходимото ниво.


НЕОБХОДИМА ЛИ Е ХРАНИТЕЛНА ДОБАВКА?

Ако мислите да добавите някои от добавките към диетата на Вашата котка, не забравяйте да се консултирате с Вашия ветеринарен лекар. Понякога добавките могат да причинят повече вреда, отколкото полза, така че високото ниво на един витамин или минерал може да наруши деликатния баланс на всички останали в тялото.


ЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО ЕТИКЕТИТЕ И СЪСТАВА НА ХРАНИТЕ

Тъй като по-възрастните животни обикновено могат да имат проблеми с бъбреците, диета с по-нисък процент на фосфор се препоръчва за котки в напреднала възраст, за разлика от кучета, които се съветват да ядат диета с по-нисък процент на протеини.

За тези котки, които имат сърдечни проблеми и проблеми с налягането, е препоръчително да обърнат внимание на съдържанието на натрий в храната, която избирате за Вашето коте.

Винаги трябва да избягвате храни с изкуствени съставки – оцветители, овкусители и подобрители на вкуса, особено сега, когато функцията на всички системи на органите е отслабена. Този вид храна няма да е полезна за Вашия домашен любимец, така че изберете по-качествена храна от доказани производители.


КОЛКО ХРАНА ТРЯБВА ДА ЯДЕ КОТКАТА?

Колкото и придирчиви да са, котките са склонни да стават по-трудни при избора на храна с напредване на възрастта. Има няколко неща, които можете да направите, за да стимулирате апетита на Вашето коте. Първият и този, който не бива да се пропуска - посещение при ветеринар! Ако ветеринарният лекар изключи всички заболявания, които могат да накарат котката да откаже храна, тогава трябва да се въоръжите с повишено внимание и търпение. В допълнение към спазването на препоръките на ветеринарния лекар, опитайте се да:

• хранете по-често Вашия домашен любимец с по-малки количества храна,

• сервирате храна на котката на тихо място в къщата, защото много шум и струпване на хора могат бързо да се откажат от храната,

• добавяте малко топла домашна супа към ястието, за да подсилите вкуса и мириса на храната.


СЛЕДЕТЕ ПРИЕМА НА ВОДА

По-възрастните котки често не пият достатъчно вода, което може да влоши съществуващите здравословни проблеми, а тези с бъбречно заболяване са изложени на особен риск от дехидратация. Котките обикновено трябва да пият около 50 ml вода на килограм, което означава, че котка с тегло 4 kg трябва да пие около 200 ml вода на ден. За да насърчите котката да поема повече вода, подредете няколко купи с вода из къщата, които ще миете и пълните редовно, или вземете електрически фонтан, чийто бълбукащ звук ще насърчава котката да пие вода. Когато любимата Ви котка достигне късна възраст, обърнете й малко повече внимание. Не забравяйте, че не всички промени в поведението се дължат само на възрастта, така че се опитайте да не ги пренебрегвате. За всички съвети относно лечението, грижите и храненето на възрастна котка се свържете с Вашия ветеринарен лекар.

By : premil.rs

Leave Your Comments